zwemmen schoonhoven

5x de leukste zwemplassen in Drenthe

1 april 2022

Recreatieplas ‘t Nije Hemelriek

‘t Nije Hemelriek is een zwemplas in de buurt van Gasselte in Boswachterij Gieten-Borger. ‘t Nije Hemelriek is een perfecte plek als je verkoeling zoekt tijdens zomerse dagen. In de herfst vind je in de omgeving een heleboel verschillende soorten paddestoelen.

Het strand is tropisch wit en het water is erg helder. Samen met de ruime ligweide en het zandstrand zorgt dit er voor dat je hier heerlijk kunt ontspannen.

Bij ‘t Nije Hemelriek vind je ook speeltoestellen, een kiosk, toiletten en een restaurant. Vlak in de buurt ligt het spannende Boomkroonpad.

Nije hemelriek

Recreatieplas Schoonhoven

Enkele kilometers buiten het dorp Hollandscheveld in Drenthe, ligt het recreatiegebied Schoonhoven. Dit gebied is in 1972 aangelegd en ligt midden in de bosrijke omgeving van het dorp.

Schoonhoven bestaat uit een grote zwemplas met een veilige diepte op stahoogte met een prachtig strand. Een deel van de plas en het strand is speciaal ingericht voor kinderen die hier veilig kunnen zwemmen in het ondiepe zwemgedeelte en spelen op het grote strand of op de speeltoestellen.

Ook is er op het terrein een grote visvijver met prachtige stekjes en vissteigers. Aan de westkant van het terrein ligt een dag camping en op het terrein staan een aantal toiletgebouwen.

Toegang tot de zwemplas is gratis.

Het terrein is te bereiken via twee parkeerplaatsen, aan de westzijde via de Schoonhovenweg en aan de oostzijde via de Marten Kuilerweg. Vanaf het parkeerterrein aan de Marten Kuilerweg starten twee wandelroutes door de prachtige natuur rond Schoonhoven.

Aan het strand ligt ook een strandpaviljoen met een groot terras met uitzicht over het water.

Strand Nijstad

Strand Nijstad is een recreatiegebied net ten westen van Hoogeveen. Rondom deze voormalige zandwinplas, in de volksmond nog steeds ‘Surfplas’ genoemd, zijn tal van recreatieve voorzieningen aangelegd.

Geniet het hele jaar door op deze prachtige plek aan het water. Zomers kunt u lekker op het terras ontspannen of zonnen op het strand. Buiten het hoogseizoen is er ook genoeg te doen. Er zijn diverse sportfaciliteiten waaronder een complete outdoor fitness met survivalbaan.

Voor kunst & cultuur is er plaats in het amfitheater of op het royale buitenpodium, dat uit kijkt op het multifunctionele activiteitenterrein.

strand nijstad

Recreatieplas Blauwe Meer

Het Blauwe Meer is een ‘zandgat’ vlakbij Hoogersmilde in de provincie Drenthe. Het is gegraven voor zandwinning voor een kalkzandsteenfabriek in de buurt.

Het meer ligt binnen het natuurgebied Leggelderveld en is omringd door bomen. Dat maakt het een mooie plek voor een wandeling. In de zomer kun je er ook nog eens heerlijk zonnen en zwemmen.

Het meer is erg diep en in het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor. Dit is een mineraal met een donkergroene kleur. Samen zorgt dit voor de blauwgroene kleur van het meer.

Dagje zwemmen? Volwassenen betalen €3,- p.p. en kinderen van 6 tot en met 11 jaar €1,50. Houd er rekening mee dat de entree alleen betaald kan worden via pin.

Op zomerse dagen is het ook mogelijk op snacks te kopen bij de kiosk. Honden zijn niet welkom op het strand, wel (aangelijnd) tijdens de wandeling.

blauwe meer

Recreatieplas ‘t Loomeer

Midden in het Hart van Drenthe bij Boswachterij Schoonloo vind je recreatieplas ‘t Loomeer.

‘t Loomeer ligt aan de weg van Schoonloo naar Schoonoord. De parkeerplaats staat met borden aan de zijkant van de weg goed aangegeven.

Kom je met het openbaar vervoer? Neem vanaf NS-station Assen of Emmen de bus tot halte Loomeer.

Bekijk alle zwemplassen in Drenthe

nieuwsbrief