Balloërveld

5x de mooiste natuur in Drenthe

28 september 2022

Door: Kirsten van Where She Goes

Heidevelden zover als het oog reikt, oneindige zandverstuivingen, bossen om in te verdwalen, grazende Schotse Hooglanders en de meest geweldige zonsopkomsten en zonsondergangen. Een bezoek aan Drenthe staat garant voor een geweldige natuurbeleving. Wandelen, fietsen of mountainbiken tot je erbij neervalt. Drenthe telt drie Nationale Parken en ontelbaar veel mooie natuurgebieden. Mijn vijf favoriete plekjes in Drenthe?

Nationaal Park Drentsche Aa

In het noorden van de provincie Drenthe ligt Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. De Drentsche Aa is een beek van 28 km lang met talloze zijtakken die zowel door Groningen als Drenthe meandert. Slingerend door het Drentse landschap heeft deze beek namelijk steeds weer een andere naam, zoals het het Oudemolensche Diep en het Schipborgsche Diep. Je vindt hier niet alleen beekjes, maar ook veenmeertjes, zandverstuivingen, heidevelden en hunebedden. De Gasterse Duinen, het Balloërveld en de Zeegser Duinen liggen allemaal in NP Drentsche Aa en behoren tot mijn absolute favorieten.

Drentsche Aa

Drentsche Aa – Foto: Where She Goes

Landgoed Mensinge

Het Mensingebos en het Sterrebos in Roden maken deel uit van Landgoed Mensinge. Of je hier nu komt in de lente, de zomer, de herfst of in de winter, het is hier altijd mooi. Voor honden een paradijs, want ze mogen hier bijna overal loslopen (en zwemmen).

Het Holtingerveld

In het zuidwesten van Drenthe liggen nabij de esdorpen Uffelte en Havelte een aantal prachtige natuurgebieden – de Havelterberg, het Ooster- en Westerzand en het Uffelter Binnenveld – die samen het Holtingerveld vormen. Je vindt hier naast uitgestrekte heidegebieden, stuifzanden en vennen ook Drentse heideschapen, Schotse Hooglanders én hunebedden. Rond het Holtingerveld vind je overal sporen uit een ver en minder ver verleden.

Holtingerveld

Holtingerveld – Foto: Where She Goes

Het Paterswoldse Meer

Het Paterswoldse Meer ligt deels in de provincie Drenthe en deels in Groningen. Op een zomerse dag zijn de steigers aan de kant van de stad (Hoornse Meer) de ideale plek voor een duik, terwijl je in de winter op het meer kunt schaatsen. Bijvoorbeeld vanaf recreatiegebied De Lijte aan de Meerweg in Haren (Paterswoldse Meer). Hier vind je overigens ook een camperplaats met een fijn zwemstrandje en ligweide, waar vooral gezinnen zomerse dagen doorbrengen.

Bosmeer Ellertshaar

Bosmeer Ellertshaar ligt in Boswachterij Schoonloo en is net als het Mensinge- en het Sterrebos een paradijs voor honden. En voor hun baasjes. Een meer waar honden (én hun baasjes) naar hartenlust kunnen zwemmen. Daarnaaast waan je je hier bijna in een Zweeds landschap. Tijdens een rondje om het Bosmeer wandel je langs bijzonder mooie kleine strandjes. Op een warme zomerdag is het hier dan ook heerlijk toeven.

Wil je meer leuke tips voor Drenthe lezen? Neem dan eens een kijkje op de website van Where She Goes. Kirsten deelt daar regelmatig leuke tips. Je kunt haar ook volgen op Instagram: @whereshegoes

nieuwsbrief