hunebed d27

Het grootste hunebed van Nederland: Hunebed D27

7 juli 2021

Bij het Hunebedcentrum in Borger vind je het grootste hunebed van Nederland: Hunebed D27. Je kunt Hunebed D27 gratis bekijken. Daarnaast kun je het museum van het Hunebedcentrum bezoeken.

Hunebed D27 is het grootste hunebed van Nederland. Het hunebed is 22,6 meter lang en weegt naar schatting zo’n 20.000 kilo!

Wat zijn hunebedden?

Hunebedden werden vroeger gebruikt als graf en zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door grote keien rechtop te zetten en er andere stenen overheen te leggen. Met kleinere stenen werden de spleten tussen de keien opgevuld en vervolgens werden de kamers afgedekt met aarde.

De grote zwerfkeien waren vroeger niet zichtbaar, deze waren namelijk bedekt met zand en graszoden. Je zag vroeger dus alleen een soort van langwerpige heuvel. Tegenwoordig zijn meestal alleen de grote stenen nog over. De hunebedden zijn trouwens de oudste bouwwerken van ons land!

Hoe kom ik bij hunebed D27 en waar kan ik parkeren?

Als je hunebed D27 gaat bekijken kun je gratis parkeren bij het Hunebedcentrum in Borger. Het adres is: Hunebedstraat 27, 9531 JT Borger. Vanaf hier wandel je in een paar minuten naar hunebed D27. Het kan hier erg druk zijn, omdat het Hunebedcentrum veel wordt bezocht. Houd hier dus rekening mee.

Mammoetpad Borger

Tegenover het Hunebedcentrum vind je het Mammoetpad. Op het Mammoetpad in Borger sta je oog in oog met twee levensgrote mammoeten. Deze route is erg leuk met kinderen. Tijdens de wandeling kom je langs drie interactieve informatiezuilen.

In de buurt

Wil je nog meer hunebedden in Drenthe bekijken? In natuurgebied Emmerdennen, op zo’n 20 minuten rijden van hunebed D27, zijn nog een aantal hunebedden te vinden.

nieuwsbrief